Zupa-krem podwójnie selerowa

4.5 (160 ocen)

  • 15 min

Przepis składa się z dwóch rodzajów selera i jest modyfikacją przepisu pani Ewy Wachowicz z ksiązki, pt. Ewa Gotuje

  • 15 min

Składniki:

  • 0,5 kg selera naciowego
    - 1 średni seler w korzeniu
    - biała część z 1 pora
    - 1 duża cebula
    - 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
    - 2 łyżki oleju
    - sól, pieprz, listek laurowy, natka pietruszki , lubczyk, gałka muszkatołowa
    - śmietana lub jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem podwójnie selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera naciowego kroimy na małe plasterki a w tego korzeniu na małe kawałeczki. Cebulę kroimy w kosteczkę a pora w półplasterki. Wszystko razem podsmażamy na oleju przez około 10-15 min. Po podsmażeniu dolewamy rosół, wrzucamy listek laurowy i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywka będą już ugotowane całość miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielamy śmietaną lub jogurtem naturalnym( wcześniej hartujemy nasz zabielacz gorącą zupką tak, aby nic się nie zważyło cokolwiek dodacie). Można jeść zupkę bez dodatków ale smaczna jest z ziemniaczkami , ryżem lub czosnkowymi grzaneczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować