Zupa krem paprykowa z brokułowym puree

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

smaczna i kremowa zupka

Składniki:

  • Zupa:
    2 duże czerwone papryki
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1/2 szk bulionu warzywnego
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    1 szczypta cukru
    1 łyżka śmietany 30%
    Puree :
    500 g brokuła
    1 łyżka masła
    sól do smaku
    woda ( tyle aby zakryła brokuły )
    :Dodatkowo :
    2 łyżki śmietany 30%
    natka pietruszki

Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem paprykowa z brokułowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym garnku roztopić masło a w drugim nastawić wodę na brokuły. Gdy woda na brokuły się zagotuje, posolić ją i i wrzucić podzielonego na kawałki brokuła. Gotować do miękkości a potem odcedzić. Dodać masło i ubić na puree.
  • 2. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z masłem po czym ją zeszklić. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i smażyć 5 minut. Podsmażoną paprykę zalać bulionem i dusić do miękkości.
  • 3. Gdy będzie miękka, doprawić do smaku i dodać łyżkę śmietany. Blenderem zmiksować zupę. Z boku talerza nałożyć puree, nalać zupę i na koniec dodać śmietanę i udekorować natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować