Zupa-krem marchewkowy z pomarańczą i imbirem

0 (0 ocen)

Inspiracją zrobienia tej zupy była ulotka jednego z marketów :)

Składniki:

  • 1-1,5 kg marchewki
    2 cebule
    1 pomarańcza
    pęczek świeżej kolendry (można pominąć)
    100g masła
    100 ml śmietany 18%
    2 kostki bulionu warzywnego lub drobiowego
    szczypta kminku
    płaska łyżeczka mielonego imbiru
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa-krem marchewkowy z pomarańczą i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dwóch kostek rosołowych zrobić 2 litry bulionu. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Wrzucić do bulionu i gotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać do gotującej się marchewki. Dodać kminek, imbir. Gdy marchewka będzie zupełnie miękka, zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Przed podaniem posypać siekaną kolendrą. Podawać z grzankami.

Porady

1. Zupa ta idealną potrawa we dwoje. Na taką okazję można zrobić grzanki w kształcie serca. Z chleba tostowego wyciąć foremką do ciast serca i zrumienić na suchej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Krem z dyni z imbirem i pomarańczą

To może cię zainteresować