Zupa krem - kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kalafiorowy krem, dla osób lubiących "gładkie" zupki.

  • 30 min

Składniki:


  • = 1 kalafior
    = 1 l bulionu warzywnego
    = 2 łyżki masła
    = 1 cebula
    = 3 - 4 łyżki śmietanki 30 %
    = sól
    = pieprz
    = natka pietruszki

    = 1 bułka
    = sól czosnkowa

Zupa krem - kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior gotujemy na parze. Gdy jest miękki przekładamy do garnka z gorącym bulionem, gotujemy.
    W między czasie posiekaną w kostkę cebulę oprószamy solą, podsmażamy na maśle. Cebulkę dodajemy do bulionu z kalafiorem.
    Następnie ugotowane warzywa oraz cebulę miksujemy blenderem na gładki krem.
    Doprawiamy do smaku śmietaną, solą oraz pieprzem.

  • 2. Bułkę kroimy w kostkę, posypujemy solą czosnkową. Smażymy ją na maśle tak aby była chrupiąca. Gotowe grzanki dodajemy do zupy nalanej do miseczek bezpośrednio przed podaniem.

Porady

Zupę nalaną na talerze posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

Komentarze

Podobne przepisy