Sezonowy przysmak, dobry na osłabiony jesienią organizm.
15 min
Składniki:
700 g dyni zważonej ze skórką
1 główka (czosnku
700 g pomidorów w puszce
1 łyżka masła
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
około pół szklanki wody - zależy jaka wyjdzie zupa — do uzyskania odpowiedniej konsystencji
dodatki do podania zupy – grzanki z pieczywa tostowego przyrumienionego na oliwie z czosnkiem
Zupa krem dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, dynię pokroić na 3- 4 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć .
2.Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, obsmażyć przez 2 minuty, następnie dodać pomidory , doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 20 minut, w międzyczasie dolewać stopniowo wodę.
3.Zupę zmiksować na puree i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć.
Grzanki: pieczywo pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oliwie z czosnkiem
Komentarze