Zupa krem dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sezonowy przysmak, dobry na osłabiony jesienią organizm.

  • 15 min

Składniki:

  • 700 g dyni zważonej ze skórką
    1 główka (czosnku
    700 g pomidorów w puszce
    1 łyżka masła
    2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    około pół szklanki wody - zależy jaka wyjdzie zupa — do uzyskania odpowiedniej konsystencji

    dodatki do podania zupy – grzanki z pieczywa tostowego przyrumienionego na oliwie z czosnkiem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem dyniowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, dynię pokroić na 3- 4 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć .
  • 2. Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, obsmażyć przez 2 minuty, następnie dodać pomidory , doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 20 minut, w międzyczasie dolewać stopniowo wodę.
  • 3. Zupę zmiksować na puree i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć.

    Grzanki: pieczywo pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oliwie z czosnkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować