Zupa-krem dyniowo-marchewkowa z ziemniakami i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Na pomysł takiej zupki wpadłam widząc w sklepie dynię hokkaido. Nigdy jej nie próbowałam, a jest tak zachwalana, szczególnie za gotowanie szybkie i bez obierania :) spróbowałam i nie żałuję - zagości częściej, mimo, że mam w piwnicy dynie z ogrodu.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido (o wadze 1/2 kg)
    2-3 duże marchewki
    2-3 średniej wielkości ziemniaki
    1 duża pietruszka
    1/4 selera
    2 ziarna ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki papryki wędzonej
    szczypta papryki ostrej
    szczypta kardamonu
    sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    prażone pestki dyni do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne Krem

Zupa-krem dyniowo-marchewkowa z ziemniakami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-154am0r 1. Do garnka z wrzątkiem wkładamy kawałek selera, pietruszkę i ziele angielskie. Po 10 minutach dorzucamy pokrojoną marchewkę (plastry lub półplastry). Gotujemy razem około 20-25 minut. Następnie wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach umytą wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię hokkaido - ze skórką, ale pozbawioną miąższu z ziarnami.
  • image-0oclp2m 2. Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy wędzoną papryką, ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem, kardamonem i solą. Wyjmujemy seler i pietruszkę oraz ziarna ziela angielskiego. Dodajemy łyżkę koperku, blendujemy na krem, po czy dodajemy pozostały koperek i łyżkę oliwy z oliwek.

Porady

Na talerzach możemy udekorować prażonymi pestkami dyni i posiekanym koperkiem. Pasują tu także grzanki czy groszek ptysiowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować