Sezon na dynię w pełni, dlatego polecam przygotować z niej taką wersję zupki dyniowej - lekko słodką, z nutką imbiru i świeżych ziół :)
35 min
Składniki:
Składniki na około 5 porcji:
450 g dyni (obrana i wydrążona)- u mnie Hokkaido
2 łyżki posiekanego lubczyku
2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
około 750 ml gorącego bulionu
około 500 ml gorącej wody
18 g serka topionego
60 g makaronu nitki (nieugotowany)
3/4 łyżeczki kurkumy
3 łyżki posiekanego koperku
pieprz
sól
Zupa krem dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w kostkę, razem z lubczykiem, kurkumą i imbirem wrzucamy do garnka, zalewamy około 500 ml gorącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości dyni (około 20 minut).
2.Następnie do zupy wrzucamy serek topiony i blendujemy, wlewamy bulion, dodajemy makaron, gotujemy na wolnym ogniu około 5-7 minut.
Komentarze