Zupa krem dyniowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Sezon na dynię w pełni, dlatego polecam przygotować z niej taką wersję zupki dyniowej - lekko słodką, z nutką imbiru i świeżych ziół :)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na około 5 porcji:
    450 g dyni (obrana i wydrążona)- u mnie Hokkaido
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
    około 750 ml gorącego bulionu
    około 500 ml gorącej wody
    18 g serka topionego
    60 g makaronu nitki (nieugotowany)
    3/4 łyżeczki kurkumy
    3 łyżki posiekanego koperku
    pieprz
    sól

Zupa krem dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w kostkę, razem z lubczykiem, kurkumą i imbirem wrzucamy do garnka, zalewamy około 500 ml gorącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości dyni (około 20 minut).
  • 2. Następnie do zupy wrzucamy serek topiony i blendujemy, wlewamy bulion, dodajemy makaron, gotujemy na wolnym ogniu około 5-7 minut.
  • 3. Gotową zupę przyprawiamy i dodajemy koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy