Zupa krem cukiniowo-bazyliowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Uwielbiam zupę cukiniową, tym razem postanowiłam dodać bazylie, która świetnie się komponuję i dodaje aromatu.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 800 g cukinii
    1 ziemniak
    1 młody mały seler
    1 nieduży por
    2 ząbki czosnku
    pęczek bazylii
    2 łyżki masła klarownego
    sok z połówki cytryny
    koperek
    sól
    pieprz mielony kolorowy

Zupa krem cukiniowo-bazyliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie, ziemniak i seler pokrój w kostkę.
  • 2. Por i czosnek drobno pokrój.
  • 3. W garnku pogrzej masło klarowane, wrzuć por i czosnek, duś 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  • 4. Dodaj pokrojone warzywa i dalej duś przez 5 minut, mieszając.
  • 5. Zalej gorącą wodą, tak aby przykryło warzywa. Dopraw pieprzem i solą. Gotuj 10-15 minut. Na koniec dodaj bazylię, koperek i sok z cytryny. Zmiksuj i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy