Zupa - krem cebulowy z serowymi chrupkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przyznam że cebulową - krem jadłam pierwszy raz w życiu :) ale smak ma cudowny. A do tego jeszcze chrupki serowe - pycha!

  • 25 min

Składniki:

  • ZUPA:

    4 cebule
    1 l bulionu warzywnego
    2 duże ziemniaki
    olej
    sól
    pieprz
    tymianek

    CHRUPKI:

    20 dag startego sera żółtego
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem cebulowy z serowymi chrupkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać,pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka.
  • 2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka.
  • 3. Zalać bulionem, gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 4. Całość zmiksować na gładki krem, doprawić solą pieprzem i tymiankiem.
  • 5. Ser żółty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w koła o średnicy 5-6 cm.
  • 6. Piec w piekarniku, aż się roztopi i zacznie się rumienić.
  • 7. Gorące chrupki wyjąć z piekarnika i od razu pozawijać lub pozginać np. na nożu. Wystudzić.
  • 8. Zupę podawać z chrupkami serowymi.

Porady

Chrupki serowe można pozostawić też płaskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować