Zupa- krem brokułowy

0 (0 ocen)

Delikatna zupka, którą przygotowałam, by przemycić brokuła swojemu Synowi. Podaną z groszkiem ptysiowym i ziarnami słonecznika i dyni, zjadł ze smakiem.

Składniki:

  • 3-4 porcje:

    2 ziemniaki
    1 litr bulionu warzywno-drobiowego
    1 brokuł
    1 łyżka pesto pietruszkowego
    1 duży serek topiony śmietankowy (100g)
    sól, pieprz do smaku
    1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu

    Dodatkowo:
    groszek ptysiowy
    pestki dyni
    ziarna słonecznika

Zupa- krem brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki brokuła myjemy, przekładamy do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywno- drobiowym i gotujemy na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni.

Komentarze

Podobne przepisy