Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii.
Zupka bardzo szybka w przygotowaniu, pełna warzyw i witamin.
Możemy ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Jakby ją nie podać smakuje wyśmienicie.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
brokuł 1 szt,
cukinia 1 mniejsza lub 1/2 większej około 400 g,
pora 1/2 szt,
marchewka 2 szt średniej wielkości,
mniejsze ziemniaki 3 szt,
czosnek 2 ząbki,
olej lub masło klarowne do smażenia 2 łyżki,
liść laurowy 2,
ziarenka ziela angielskiego 3 -4 ,
kolendra 1/2 łyżeczki,
kurkuma 1/2 łyżeczki,
kminek mielony szczypty 2,
sól i pieprz mielony do smaku,
śmietana 30 % 100 ml,(można więcej),
natka pietruszki 1/2 pęczka,
bulion 3 - 4 szkl,
Zupa krem brokułowo - cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki.
Ziemniaki obrać , pokroić w większą kostkę.
Marchewkę , seler i por obrać , pokroić na plasterki.
Ząbki czosnku pokroić w kosteczkę.
Cukinię umyć, osuszyć pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać.
W garnku o grubszym dnie rozgrzać tłuszcz, na rozgrzany tłuszcz włożyć czosnek, marchewkę, por oraz seler.
Dodać ziemniaki oraz przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie delikatnie posolić.
Następnie podsmażać około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
Po tym czasie wlać bulion, dodać przygotowane brokuły, przyprawy i zagotować.
Gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut na średnim nie za dużym ogniu.
Na sam koniec dodać pokrojoną cukinię, gotować jeszcze około 3 - 5 minut.
Zupę zdjąć z ognia, przestudzić, wyjąć liście laurowe i ewentualnie ziarenka ziela angielskiego, dodać natkę pietruszki.
Całość zmiksować na gładki krem.
Do całości wlać śmietanę 30 %, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą,
Podawać z grzankami z bułki.
Zupę przyozdobić śmietaną i natką pietruszki.
Grzanki;
Bułkę pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub pokroić w kromeczki i podsmażyć w całości.
Ja przygotowałam i pokrojone w kostkę i w całości.
Komentarze