Zupa krem brokułowo - cukiniowa

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii.
Zupka bardzo szybka w przygotowaniu, pełna warzyw i witamin.
Możemy ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Jakby ją nie podać smakuje wyśmienicie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • brokuł 1 szt,
    cukinia 1 mniejsza lub 1/2 większej około 400 g,
    pora 1/2 szt,
    marchewka 2 szt średniej wielkości,
    mniejsze ziemniaki 3 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    olej lub masło klarowne do smażenia 2 łyżki,
    liść laurowy 2,
    ziarenka ziela angielskiego 3 -4 ,
    kolendra 1/2 łyżeczki,
    kurkuma 1/2 łyżeczki,
    kminek mielony szczypty 2,
    sól i pieprz mielony do smaku,
    śmietana 30 % 100 ml,(można więcej),
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    bulion 3 - 4 szkl,

    Dodatkowo;
    grzanki,
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa krem brokułowo - cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki.
    Ziemniaki obrać , pokroić w większą kostkę.
    Marchewkę , seler i por obrać , pokroić na plasterki.
    Ząbki czosnku pokroić w kosteczkę.
    Cukinię umyć, osuszyć pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać.
    W garnku o grubszym dnie rozgrzać tłuszcz, na rozgrzany tłuszcz włożyć czosnek, marchewkę, por oraz seler.
    Dodać ziemniaki oraz przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie delikatnie posolić.
    Następnie podsmażać około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
    Po tym czasie wlać bulion, dodać przygotowane brokuły, przyprawy i zagotować.
    Gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut na średnim nie za dużym ogniu.
    Na sam koniec dodać pokrojoną cukinię, gotować jeszcze około 3 - 5 minut.
    Zupę zdjąć z ognia, przestudzić, wyjąć liście laurowe i ewentualnie ziarenka ziela angielskiego, dodać natkę pietruszki.
    Całość zmiksować na gładki krem.
    Do całości wlać śmietanę 30 %, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą,
    Podawać z grzankami z bułki.
    Zupę przyozdobić śmietaną i natką pietruszki.

    Grzanki;
    Bułkę pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub pokroić w kromeczki i podsmażyć w całości.
    Ja przygotowałam i pokrojone w kostkę i w całości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować