Zupa koperkowo-pomidorowa

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pachnąca koperkiem, z dodatkiem mięsistych, soczystych pomidorów zupa warzywna.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 skrzydełka
    4 młode marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora- biała część
    8-10 młodych ziemniaków
    2 mięsiste pomidory
    2 łyżki przecieru pomidorowego ( można pominąć)
    1 duży lub 2 mniejsze pęczki kopru
    150 ml śmietany 12%
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa koperkowa

Zupa koperkowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka zalać ok. 2-2,5 l. wody, zagotować, zebrać szumowiny.
    Warzywa obrać, umyć.
    Pietruszkę i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę.
    Do wywaru mięsnego dodać warzywa.
    Gotować do miękkości.
    Połowę koperku wraz z pokrojonymi w kostkę, obranymi pomidorami udusić na rozgrzanym maśle, dodać do zupy.
    Wsypać resztę kopru oraz dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
    Gdy warzywa będą miękkie, śmietanę połączyć z chochlą zupy, wlać do garnka.
    Gotować kolejne 2 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koperek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować