Zupa koperkowa zabielana

0 (0 ocen)

To jedna z tych zup, którą można ugotować o każdej porze roku. Wyjątkowo jednak smakuje teraz , gdy koperek niesamowicie pachnie i jest go pod dostatkiem.

Składniki:

  • 1 duży pęczek koperku
    150 g makaronu dischi volanti *
    2,5 litra bulionu warzywnego
    100 ml śmietany 18%
    3-4 ziemniaki
    3 marchewki
    1 łyżka masła klarowanego
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa koperkowa zabielana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Koperek obieramy z tych grubszych łodyżek i drobno siekamy. Kilka łodyżek pozostawiamy, będą nam potrzebne w późniejszym etapie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minut, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pozostawione łodygi kopru, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy łodygi kopru, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy makaron do zupy i podajemy na gorąco.
    *można zastąpić dowolnym, ulubionym makaronem
    *w wersji mięsnej można użyć bulionu drobiowego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zupa koperkowa

To może cię zainteresować