Zupa koperkowa z ziemniakami

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

Choć za koperkiem nie przepadam, to zupę koperkową uwielbiam. I choć koperek dostępny jest cały rok, to tylko teraz, wiosną ta zupa naprawdę urzeka smakiem, polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    1,5 -2 litry domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 duży pęczek koperku
    1 łyżka masła
    2/3 szklanki śmietany 30%
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa koperkowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę przekładamy do garnka. Ziemniaki zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
    Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim posiekany koperek. Przesmażony koperek dodajemy do zupy i gotujemy 5 minut.

    Po tym czasie wlewamy śmietankę 30 %, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 15 minut.

    Zupę serwujemy gorącą posypaną świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Śmietana Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować