Zupa koperkowa z cukinią

0 (0 ocen)

Zupa koperkowa z dodatkiem cukinii oraz tartych ziemniaków. Kminek sprawia, że danie znacznie zyskuje na smaku.

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków (łącznie 500g)
    1 średnia cukinia (350g)
    2 - 3 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    3 płaskie łyżeczki mąki pszennej
    1 łyżeczka kminku całego
    pieprz biały mielony do smaku
    sól do smaku

Zupa koperkowa z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa koperkowa z cukinią 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek pokroić na cienkie plastry, koperek posiekać. W garku rozpuścić masło, dodać olej i czosnek - zeszklić. Oprószyć mąką i chwilę zasmażyć. Powoli wlać bulion i, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki, koperek i kminek. Gotować 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Zupa koperkowa z cukinią 2. Po tym czasie dodać cukinię pokrojoną w dość cienkie plastry, półplastry, czy też ćwierćplastry. Gotować do miękkości (10 - 15 min). Zupę doprawić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy