Zupa koperkowa - staropolska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartkę lub fileta umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą (u mnie 2,5l). Zagotować, zdjąć szumowiny. Zmniejszyć ogień. Dodać obrane jarzyny oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Posolić i popieprzyć. Wyjąć mięso i warzywa, bulion przecedzić przez sito. Mięso oddzielamy od kości, wraz z warzywami pokroić w mniejsze kawałki.
W oddzielnym garnku ugotować ryż.
Mąkę wymieszać z zimnym mlekiem, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę. Dolać do bulionu i wymieszać.
Wrzucić posiekany koperek, ugotowany ryż, jarzyny i mięso. Zagotować.
Przyprawić solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i posiekać. Porcję zupy posypywać jajkiem tuż przed podaniem.
Komentarze