Zupa koperkowa - staropolska

0 (0 ocen)

Znalazłam świetny przepis na zupę koperkową i postanowiłam go wypróbować. Przepis pochodzi z bloga Joanny z moimi modyfikacjami.

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka lub pierś z kurczaka
    3 marchewki
    kawałek selera
    1 pietruszka
    100g ryżu
    pęczek koperku
    4 jajka
    ¼ szklanki mleka
    200g śmietany
    1,5 łyżki mąki
    4 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    sól, pieprz

Zupa koperkowa - staropolska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartkę lub fileta umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą (u mnie 2,5l). Zagotować, zdjąć szumowiny. Zmniejszyć ogień. Dodać obrane jarzyny oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Posolić i popieprzyć. Wyjąć mięso i warzywa, bulion przecedzić przez sito. Mięso oddzielamy od kości, wraz z warzywami pokroić w mniejsze kawałki.
    W oddzielnym garnku ugotować ryż.
    Mąkę wymieszać z zimnym mlekiem, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę. Dolać do bulionu i wymieszać.
    Wrzucić posiekany koperek, ugotowany ryż, jarzyny i mięso. Zagotować.
    Przyprawić solą i pieprzem.
    Jajka ugotować na twardo. Obrać i posiekać. Porcję zupy posypywać jajkiem tuż przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy