ZUPA KOPERKOWA

0 (0 ocen)

  • 45 min

Powszechnie znana zupa, gotowana wg. różniących się przepisów, łączy je jedno: smak koperku.

  • 45 min

Składniki:

  • - pęczek koperku
    - 1 większa marchewka
    - plaster dużego selera (ok.1,5 cm grubości)
    - mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    - 3 łyżki oleju rzepakowego
    - pieprz ziołowy, sól
    - 3 szczypiory z cebuli
    - 2 kostki rosołowe drobiowe
    - 2 i 1/2 litra wody
    - 3 łyżki śmietany

Zupa koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZUPA KOPERKOWA 1. Koperek wraz z łodygami, szczypior, drobno pokroić.
    Marchewkę i seler, obrać opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Olej rozgrzać na patelni, wrzucić marchewkę, seler i poddusić.
  • ZUPA KOPERKOWA 2. W tym czasie do garnka wlać wodę, dodać koperek i zagotować (nie rumienić).
    Dodać podduszoną jarzynę, kostki rosołowe, szczypior, czosnek i gotować do miękkości. Przyprawić pieprzem i solą. Zagotować.
    Zdjąć garnek z ognia. Lekko przestudzić zupę (ok.5minut).
    Śmietanę zmieszać z 3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody i szczyptą soli. Mieszając zupę, wlać do niej przygotowaną śmietanę.
  • ZUPA KOPERKOWA 3. Zupę podajemy z makaronem, ryżem, lub z jajkami na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy