Zupa koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koperek wraz z łodygami, szczypior, drobno pokroić.
Marchewkę i seler, obrać opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić marchewkę, seler i poddusić.
2.W tym czasie do garnka wlać wodę, dodać koperek i zagotować (nie rumienić).
Dodać podduszoną jarzynę, kostki rosołowe, szczypior, czosnek i gotować do miękkości. Przyprawić pieprzem i solą. Zagotować.
Zdjąć garnek z ognia. Lekko przestudzić zupę (ok.5minut).
Śmietanę zmieszać z 3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody i szczyptą soli. Mieszając zupę, wlać do niej przygotowaną śmietanę.
3.Zupę podajemy z makaronem, ryżem, lub z jajkami na twardo.
Komentarze