Zupa kolorowa z pomidorami i papryką

0 (0 ocen)

Tradycyjna pomidorowa troszkę nam się przejadła... Dlatego tym razem powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i wciągająca :) czerwona papryka wzmacnia smak zupy.

Składniki:

  • 1/2 selera
    1 pietruszka
    2-3 marchewki
    2 świeże pomidory
    1 papryka czerwona
    kilka średnich ziemniaków
    kilka listków świeżego majeranku
    2 liście laurowe
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżka masła 82% tłuszczu
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być też świeży)
    szczypta ostrej papryki
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka oregano
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa Dania główne

Zupa kolorowa z pomidorami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler i pietruszkę. Po 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki (lub jak kto woli w kostkę czy słupki) marchewkę. Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (mają się rozgotować). Gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • 2. Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki.
  • 3. Opłukane i osuszone listki majeranku siekamy. Dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku. Dodajemy łyżkę masła.
    Zabielamy śmietaną i tuż po ponownym zagotowaniu zdejmujemy z palnika.

Porady

Pomidory świeże można zastąpić pomidorami z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować