Zupa klopsowa z boczkiem

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa klopsowa na warzywnym wywarze z dodatkiem wędzonego boczku. Z wkładką ziemniaczaną zupa smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • Na wywar warzywny:
    1,5 litra wody
    1 marchewka
    Kawałek pora
    1 pietruszka (korzeń)
    Kawałek selera (korzeń)
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka przyprawy do zup
    Dodatkowo:
    300 g mięsa mielonego
    1 jajko
    Połowa cebuli
    2 łyżki bułki tartej
    Sól
    Pieprz
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki octu 10%
    Sól
    Pieprz
    300 g boczku wędzonego
    1,5 cebuli
    Natka pietruszki, koperek

Zupa klopsowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa na wywar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Połowę przekładamy do zupy. Dokładamy pokrojone warzywa. Zupę zaciągamy mąkami oraz śmietaną. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i resztą boczku z cebulką. Zupę możemy udekorować natką pietruszki lub koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy