Zupa klopsowa

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną i sycącą zupę z klopsikami drobiowymi. Zupa jest prosta w przygotowaniu oraz dość tania. Jest to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Polecam

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • klopsiki: 250 g mięsa drobiowego mielonego
    1 małe jajko
    4 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu
    1 łyżeczka vegety curry
    oraz: 1,5 l bulionu
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4-5 ziemniaków
    50 śmietanki 30%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa klopsowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki: do miski wkładamy mięso mielone oraz pozostałe składniki i mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki (u mnie wielkości orzecha włoskiego) i odkładamy na talerz.
    Warzywa myjemy,osuszamy i obieramy. Marchewkę oraz pietruszkę kroimy w plasterki i płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wkładamy plasterki marchewek i pietruszki, zagotowujemy. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę i po 10 minutach dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy po jednym klopsiku, mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Możemy doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy zupa jest już ugotowana wlewamy śmietankę, mieszamy. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować