Zupa kitchari

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

To typowo indyjsa zupa, aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca a dodatkowo ponoć tez leczy, Działa detoksykująco i poprawia pamięć...

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki;
    2 łyżki masła klarowanego
    1 cebula
    1 łyżeczka świeżego imbiru
    1 łyżeczka kurkumy
    pół łyżeczki kminu rzymskiego
    pół łyżeczki mielonej kolendry
    1,5 łyżeczki soli morskiej (lub więcej)
    pół szklanki fasoli mung
    pół szklanki brązowego ryżu
    5-6 szklanek bulionu lub wody
    pół małego kalafiora 
    2 marchewki
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kitchari - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kitchari 1. Przygotowanie;
    Groch i ryż płuczemy i zalewamy wodą . Odstawiamy na około 8 godz. a najlepiej na całą noc. W garnku rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy chwilę, następnie dorzucamy wszystkie przyprawy. Smażymy około minuty, dodajemy odsączony ryż i fasolę. Mieszamy, dolewamy wodę. Gotujemy około 20 min. Po tym czasie dodajemy marchew pokrojoną w kostkę oraz kalafior. Gotujemy kolejne 20 min. do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Jeśli zupa jest bardzo gęsta dolewamy jeszcze wody. Posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kalafior Kurkuma Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Indyjska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować