Zupa kasztanowa z krewetkami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Ciekawe połączenie smaków, czyli pyszna zupa z kasztanów z krewetkami i żurawiną.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - kasztany jadalne (obrane): 250 gramów
    - sok z żurawiny amerykańskiej: 200 mililitrów
    - krewetki królewskie 16/20 (surowe): 200 gramów
    - groszek cukrowy: 250 gramów
    - bulion: 1 litr
    - śmietana kremówka: 100 mililitrów
    - suszona żurawina amerykańska: 4 łyżki
    - szalotka: 2 sztuki
    - masło: 1 łyżeczka
    - szałwia (łodygi): 4 sztuki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sól, pieprz czarny do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kasztanowa z krewetkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle poddusić kasztany i cebulę, dodać sok żurawinowy i bulion. Listki szałwii umyć, osuszyć i posiekać, kilka ładnych listków pozostawiając do dekoracji. Szałwię dodać do zupy i gotować przez 30 minut, następnie zupę zmiksować i doprawić do smaku.
  • 2. Groszek wrzucić na osoloną wodę, gotować przez 3 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. Krewetki przekroić wzdłuż na dwie części i obsmażyć z obu stron na oliwie. Dodać żurawinę i groszek cukrowy, całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Śmietanę ubić na pół sztywno i zmieszać z zupą. Do kremu kasztanowego dodać krewetki, groszek cukrowy i żurawinę. Przed podaniem udekorować listkami szałwii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować