Zupa kartoflanka

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

1081 Smaczna i pożywna zupa. Wyjątkowo prosta w przygotowaniu i tania zupa, a przypadnie do gustu każdemu.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 175g wędzonego boczku
    300g ziemniaków
    1 cebula
    1 marchewka
    1 por
    Kawałek selera
    750ml bulionu
    250ml śmietanki
    Sól, pieprz
    Majeranek

Zupa kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę. Chwilę smażymy, po czym przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone warzywa i całość zalewamy bulionem. Doprawiamy majerankiem. Zupę gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Następnie zupę przecedzamy. Warzywa i boczek miksujemy na gładko, a następnie łączymy z odcedzoną zupą. Na koniec zabielamy zupę śmietanką i doprawiamy do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy