Zupa kapuściana z zacierkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Trochę podglądnięte u mojej Babci, trochę z potrzeby chwili i trochę ze smaku mojego Synka :-)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - kapusta biała główka: 0.5 sztuki
    - porcje rosołowe: 0.4 kilograma
    - marchewka średnia: 4 sztuki
    - pietruszki: 2 sztuki
    - Seler duży: 0.5 sztuki
    - por mały: 1 sztuka
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - grzyby suszone (borowiki lub podgrzybki): 2 sztuki
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie/ziarenka: 4 sztuki
    - pieprz czarny ziarnisty: 4 sztuki
    - kminek nasiona w całości: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 0.75 szklanki
    - sól do smaku: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kapuściana z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcje rosołowe zalać duża ilością zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotować.
  • 2. Obraną z wierzchnich liści kapustę posiekać na kawałki wielkości około 1cm i dorzucić do gotującej się zupy. Gotować około 1 godzinę na średnim ogniu, ewentualnie uzupełniając wodę.
  • 3. Wyjąć porcje rosołowe, dodać obraną, umyta i pokrojoną w drobne paseczki włoszczyznę oraz obraną i pokrojona w piórka cebulę. Dodać kminek i suszone grzybki rozkruszyć do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut.
  • 4. W tym czasie robimy zacierki, czyli do mąki dodajemy ciepłej wody aby wyrobić dość twardą kulę ciasta, z którego "ukręcamy" zacierki i wrzucamy do gotującej się zupy.
  • 5. Gotujemy około 4 minuty, solimy do smaku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować