Zupa kalafiorowo - pomidorowa z szynką i serem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszna lekka zupa na rosole, za sprawą szynki i sera pożywna i sycąca.

  • 25 min

Składniki:

  • na 3 porcje:
    500 ml domowego rosołu
    1/2 dużego kalafiora
    1 puszka pomidorów krojonych
    100 g szynki w plasterkach
    50 g startego żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki śmietanki 12%
    1 płaska łyżeczka cukru
    sól
    mielone płatki chilli
    kilka listków bazylii (u mnie gałązki bazylii greckiej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Szynki Ser

Zupa kalafiorowo - pomidorowa z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na małe różyczki, płuczemy i osączamy. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Plasterki szynki kroimy w krótkie paseczki.
  • 2. Rosół zagotowujemy, wkładamy kalafiora i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dodajemy czosnek i pomidory z puszki, zagotowujemy, chwilę gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy łyżeczką cukru oraz solą i mielonymi płatkami chilli do smaku. Dodajemy śmietankę, mieszamy.
  • 3. Gorącą zupę nakładamy do miseczek, na wierzchu rozkładamy paseczki szynki i starty ser. Każdą porcję dekorujemy listkami bazylii.

Porady

Jeśli nie mamy domowego rosołu można użyć rosołu z kostki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Pomidory w puszce Ser żółty Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować