Syta zupka warzywna z mięsną wkładką. Polecam wypróbować :)
45 min
Składniki:
- 600 g wędzonego kurczaka ( u mnie 2 duże udka)
- 2,5 do 3 l wody
- 450 g mrożonego kalafiora lub mala główka świeżego
- 2-3 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- koperek świeży pęczek lub łyżka suszonego
- 2-3 łyżki śmietany 18% do zupy
- przyprawy: sól, pieprz, kostka rosołowa do smaku
Zupa kalafiorowa z wędzonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka przepłukuję, i wkładam do garnka, i zalewam je wodą. Wstawiam na gaz. Gotuję ok 15 minut, tak aby powstały oczka z tłuszczu i wywar nabrał zapachu.
2.Warzywa obieram i kroję w drobną kostkę, ( można też w talarki lub słupki).
Wyciągam kurczaka z wody, a w zamian wrzucam pokrojone warzywa. Łyżką cedzakową, zbieram pozostałości po mięsie,
Komentarze