Zupa kalafiorowa z porem i cebulą

4.5 (142 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, delikatna, a zarazem aromatyczna zupka z kalafiora. Wspaniałego aromatu nadają jej por i cebula podsmażone na maśle.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3 l bulionu drobiowego
    -1 duży kalafior
    -1 duży por
    -1 duża cebula
    -2 łyżki masła
    -200 g śmietany 18%
    -sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zupa kalafiorowa z porem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotowujemy. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Pokrojony w półplasterki por razem z pokrojoną w kostkę cebulką przesmażamy przez 3-4 minuty na roztopionym maśle.

    2. Do gotującego się bulionu wrzucamy różyczki kalafiora oraz podsmażony por i cebulkę z masełkiem. Gotujemy do miękkości kalafiora (około 10-15 minut).

    3. Zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Śmietanę hartujemy mieszając z 2 łyżkami wazowymi gorącej zupy i ciągle mieszając wlewamy do garnka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kalafior Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować