Zupa kalafiorowa z pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Zupa jest bardzo smaczna, lekka - a jednocześnie pożywna i bardzo syta. Połączenie kalafiora z gruboziarnistą kaszą jęczmienną to naprawdę doskonały pomysł.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • mięso drobiowe na wywar
    1 kalafior
    100g pęczaku
    2-3 ziemniaki
    1 marchewka (duża)
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    2 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    Opcjonalnie:
    zielenina do posypania

Zupa kalafiorowa z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
    Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę.
    Około 7-10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki kalafiora.
    Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny.
    Doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy