Zupa kalafiorowa z orzechową śmietanką i ogórkiem melonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy przełożyć do wysokiego naczynia, wlać śmietankę i zblendować.
W garnku rozpuścić masło, dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane por i szczaw, obrany i posiekany czosnek oraz wsypać słodką paprykę, imbir, kurkumę, gałkę muszkatołową, cynamon i chilli. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Dołożyć rozdrobniony kalafior, pokrojone na małe cząstki ziemniaki i wlać sos sojowy. Chwilę podgrzewać, mieszając.
3.Następnie wlać wodę i bulion, po czym całość doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 min. Po tym czasie wlać orzechową śmietankę, dodać pokrojone w plastry ogórki oraz zioła. Wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 min. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze