Zupa kalafiorowa z metką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio lenistwo nas dopadło, co nie znaczy że nie gotujemy…po prostu kolejne posty czekają w kolejce, bo pisać się nie chce.

Oto zupa na szybko z mięsnym akcentem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 marchew
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    200 g metki cebulowej
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    1/2 małego kalafiora
    3 łyżki kaszy pęczak
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z metką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kalafiorowa z metką 1. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z metki formujemy mięsne kulki, około 2 cm.
    Na rozgrzanym oleju (2-3 łyżki) smażymy warzywa razem z metką, liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy ¼ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz kaszę. Gotujemy do miękkości kaszy.
    Następnie wymieszaną z mąką, zahartowaną z niewielką ilością zupy, dokładnie mieszamy. Dodajemy do zupy, dokładnie łącząc, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować