Zupa kalafiorowa z makaronowymi chipsami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Taka troszkę inna zupa kalafiorowa, ale wyszła lepsza niż się spodziewałam. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cebula
    2 marchewki
    mała pietruszka
    mały kawałek selera
    olej rzepakowy do smażenia
    1/3 kalafiora
    1,5 litra wody
    sól do smaku
    łyżka wegety ( moja własnej roboty )
    szczypta chili
    szczypta imbiru
    1/4 łyżeczki białego pieprzu
    100 g makaronu krajanka Lubella jajeczna 5 jaj
    olej do smażenia
    słodka papryka
    łyżeczka suszonego czosnku w płatkach
    sól
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa kalafiorowa Chipsy

Zupa kalafiorowa z makaronowymi chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zeszklić na oleju rzepakowym cebulę pokrojoną w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka z cebulą i smażyć. Dodać wodę i pokrojonego na małe różyczki kalafiora. Gotować ok. 15min., tak, żeby kalafior nie był bardzo miękki. Dodać łyżkę wegety i sól do smaku. Dodać jeszcze po szczypcie imbiru, chili i ok. 1/4 łyżeczki pieprzu białego.
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu ( 6 min ). Dobrze osączyć na sicie. Rozgrzać olej rzepakowy na patelni i dodać makaron. Smażyć tak długo, aż makaron straci całą wilgotność i będzie chrupiący. Dodać łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki i czosnek w płatkach. Jeśli jest taka potrzeba, to odłożyć na papierowy ręcznik.
    Zupę podawać gorącą z dodatkiem makaronowych chipsów, posypaną natką pietruszki.
    Polecam, smakowita.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować