Zupa kalafiorowa z makaronowymi chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zeszklić na oleju rzepakowym cebulę pokrojoną w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka z cebulą i smażyć. Dodać wodę i pokrojonego na małe różyczki kalafiora. Gotować ok. 15min., tak, żeby kalafior nie był bardzo miękki. Dodać łyżkę wegety i sól do smaku. Dodać jeszcze po szczypcie imbiru, chili i ok. 1/4 łyżeczki pieprzu białego.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu ( 6 min ). Dobrze osączyć na sicie. Rozgrzać olej rzepakowy na patelni i dodać makaron. Smażyć tak długo, aż makaron straci całą wilgotność i będzie chrupiący. Dodać łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki i czosnek w płatkach. Jeśli jest taka potrzeba, to odłożyć na papierowy ręcznik.
Zupę podawać gorącą z dodatkiem makaronowych chipsów, posypaną natką pietruszki.
Polecam, smakowita.
Komentarze