Zupa kalafiorowa z kurczakiem

0 (0 ocen)

Pyszna, prosta zupka z kalafiora i kurczaka

Składniki:


  • - 1 duży kalafior lub 2 opakowania mrożonego
    - 2 filety z kurczaka
    - 1 kość schabowa wieprzowa
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 2 łodygi selera naciowego
    - kawałek selera
    - kawałeczek pora
    - 6 dużych ziemniaków
    - 3 listki laurowe
    - 4 ziarenka ziela angielskiego
    - 2 łyżki suszonego koperku
    - sól, pieprz do smaku
    - 3l. wody

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i kość zalewamy wodą , zaczynamy gotować. Dodajemy obraną i pokrojoną w kawałeczki marchewkę, obraną pietruszkę i oba selery, kawałek umytego pora, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Jak woda zacznie wrzeć i zbierze się szumowina należy ją odciągnąć, Kiedy marchew będzie pół miękka- wyciągamy wszystkie warzywa i mięsa prócz wyżej wspomnianej marchewki. Do garnka wkładamy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kalafior podzielony na różyczki. Gotujemy do miękkości kalafiora. Wtedy dodajemy pokrojone w paseczki filety, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy