Zupa kalafiorowa jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Kasza pęczak to doskonałe źródło węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika. Warto dodać go do naszej diety. Zupa jest pożywna i smaczna.
Składniki:
1 mały kalafior kalafiora
2 marchewki
1 seler
1 pietruszka
1 por
Natka pietruszki
10dkg kaszy pęczak
1 podwójna pierś z kurczaka
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
Szczypta Kurkumy
Sól, pieprz Cayenne
Zupa kalafiorowa z kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę pęczak gotujemy osobno i dodajemy do gotowej zupy.
Marchewkę, seler, pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach, pora siekamy, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa zalewamy 2 litrami wody. Pierś z kurczaka myjemy i dokładamy do zupy w całości. Gdy warzywa są miękkie, wyciągamy kurczaka, kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz kaszę pęczak i posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze