Zupa kalafiorowa z kaszą pęczak

0 (0 ocen)

Zupa kalafiorowa jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Kasza pęczak to doskonałe źródło węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika. Warto dodać go do naszej diety. Zupa jest pożywna i smaczna.

Składniki:

  • 1 mały kalafior kalafiora
    2 marchewki
    1 seler
    1 pietruszka
    1 por
    Natka pietruszki
    10dkg kaszy pęczak
    1 podwójna pierś z kurczaka
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    Szczypta Kurkumy
    Sól, pieprz Cayenne

Zupa kalafiorowa z kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę pęczak gotujemy osobno i dodajemy do gotowej zupy.
    Marchewkę, seler, pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach, pora siekamy, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa zalewamy 2 litrami wody. Pierś z kurczaka myjemy i dokładamy do zupy w całości. Gdy warzywa są miękkie, wyciągamy kurczaka, kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz kaszę pęczak i posiekaną natkę pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy