zupa kalafiorowa z kalarepką

5 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

smaczna i zdrowa

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    kalafior
    2 marchewki
    2 cebule
    1 mały seler
    1 mała kalarepka
    1-2 listki laurowe
    4-6 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka cukru
    Pieprz, sól, Jarzynka do smaku
    Kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków lub zacierki ew drobny makaron
    Słodka smietanka do zabielenia
    Posiekany koperek zielony
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z karkówki lub łopatki zalać wodą, około 3 litry.
    dodać 2-3 marchewki, 2 cebule, 1 mały seler, kalarepę
    zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień, dodać kalafior, listki laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę cukru, ok. ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, sól, wegeta do smaku i gotować do miękkości mięsa, pod koniec dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, chwilę pogotować i dodać śmietanę ilość wg uznania oraz posiekany zielony koperek.
    Można zamiast ziemniaków dodać zacierki lub makaron drobny
    . Marchew i seler jak zmięknie zawsze wyjmuję z zupy , ubijam tłuczkiem i znów dodaję do zupy, wtedy dzieci zjadają warzywa w całości.

Porady

Do zupy warto dodać 2 łyżki kaszy manny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować