2 udka z kurczaka
kalafior
2 marchewki
2 cebule
1 mały seler
1 mała kalarepka
1-2 listki laurowe
4-6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
Pieprz, sól, Jarzynka do smaku
Kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków lub zacierki ew drobny makaron
Słodka smietanka do zabielenia
Posiekany koperek zielony
Zupa kalafiorowa z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z karkówki lub łopatki zalać wodą, około 3 litry.
dodać 2-3 marchewki, 2 cebule, 1 mały seler, kalarepę
zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień, dodać kalafior, listki laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę cukru, ok. ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, sól, wegeta do smaku i gotować do miękkości mięsa, pod koniec dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, chwilę pogotować i dodać śmietanę ilość wg uznania oraz posiekany zielony koperek.
Można zamiast ziemniaków dodać zacierki lub makaron drobny
. Marchew i seler jak zmięknie zawsze wyjmuję z zupy , ubijam tłuczkiem i znów dodaję do zupy, wtedy dzieci zjadają warzywa w całości.
Komentarze