Zupa kalafiorowa na żurku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kwaśność żurku łagodzona jest delikatnym smakiem kalafiora.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    1 l bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    320 ml żurku
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Zupa kalafiorowa na żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę.
    Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
    Cebulę siekamy.
    Czosnek kroimy na plasterki.
    W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, szklimy, dodajemy ziemniaki i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1 min, całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Do zupy wkładamy różyczki, gotujemy następne 15. Na koniec dodajemy żurek, mieszamy, gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy