Zupa kalafiorowa na wywarze z kaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wywar z kaczki nadaje zupie zupełnie inny smak

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja rosołowa z kaczki
    3 szyje z kaczki
    3 średnie marchewki
    2 małe pietruszki
    1 mały seler
    3 średnie ziemniaki
    0,5 kalafiora
    2-3 listki laurowe
    2-3 kulki ziela angielskiego
    4-5 kulek pieprzu
    łyżka przyprawy uniwersalnej
    śmietana 18%( ok. 3 łyżek)
    sól
    pieprz

Zupa kalafiorowa na wywarze z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową i szyje myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć zdejmujemy "szumowiny", dodajemy przyprawę uniwersalną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na niewielkie różyczki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, myjemy i zalewamy wodą w miseczce.
  • 3. Gdy wywar będzie gotowy wrzucamy marchewkę, seler i pietruszkę. Jak warzywa będą pół twarde dorzucamy odsączone ziemniaki, a po 5 min. dodajemy kalafior. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Zupę zaprawiamy śmietaną( wlewamy około 2 chochelek wywaru do miseczki, hartujemy śmietanę i dopiero wlewamy całość do garnka). Można do całości dodać posiekany koperek.

Porady

Ponieważ zostałam zapytana co nazywam przyprawą uniwersalną, wyjaśniam: u mnie jest to mieszanka suszonych warzyw/ włoszczyzny z dodatkiem soli morskiej i kurkumy. Ale jeśli ktoś nie stosuje własnej kombinacji, to może spokojnie zastąpić ją sklepowymi kucharkami, czy vegetami itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy