Zupa kalafiorowa (ekspresowa)

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Czasami jest tak, że nie mamy pomysłu na obiad...albo tak jak w deszczowy,leniwy dzień nie chce nam się nic robić. Zupę robi się w oka mgnieniu, z niewielkiej ilości składników, które przeważnie mamy pod ręką. Delikatny smak...w zasadzie to co zupie z warzyw potrzeba...smak warzywa

  • 20 min

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    50 ml oleju
    50 g mąki
    1 l wody po gotowaniu kalafiora
    3 łyżki śmietany
    1 jajko
    świeża bazylia
    sól, pieprz

Zupa kalafiorowa (ekspresowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i blanszujemy (5 min) w lekko osolonym wrzątku. Wyławiamy z wody (wodę zostawiamy).
    W rondlu rozgrzewamy olej, robimy zasmażkę z mąki, zalewamy 1 litrem wody z gotowania kalafiora (8-10 min). Dokładnie mieszamy. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy przy pomocy widelca, dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy (dosyć szybko). Do całości dodajemy śmietanę zahartowaną bulionem, składniki łączymy ze sobą, wrzucamy różyczki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną bazylią i pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2016

Komentarze

Podobne przepisy