Zupa kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zdrowa, delikatna i pożywna zupa. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka
    1 mały lub średni kalafior
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    po garści posiekanej natki pietruszki i koperku
    sól, pieprz
    ząbek czosnku
    100g śmietankowego serka topionego

Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka ugotować w dwóch litrach wody, zdjąć szumowiny.
  • 2. Marchew i pietruszkę pokroić według uznania (talarki, kostkę, paski), kalafior podzielić na różyczki. Cebulę poszatkować.
  • 3. Warzywa dodać do wywaru, posolić i gotować aż zmiękną.
  • 4. Pod koniec dodać koperek i natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić do smaku.
  • 5. Serek topiony rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego wywaru z zupy, dodać do zupy, zamieszać do uzyskania klarownej konsystencji. Zdjąć zupę z ognia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy