Zdrowa, delikatna i pożywna zupa. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.
50 min
Składniki:
2 podudzia z kurczaka
1 mały lub średni kalafior
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
po garści posiekanej natki pietruszki i koperku
sól, pieprz
ząbek czosnku
100g śmietankowego serka topionego
Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka ugotować w dwóch litrach wody, zdjąć szumowiny.
2.Marchew i pietruszkę pokroić według uznania (talarki, kostkę, paski), kalafior podzielić na różyczki. Cebulę poszatkować.
3.Warzywa dodać do wywaru, posolić i gotować aż zmiękną.
4.Pod koniec dodać koperek i natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić do smaku.
5.Serek topiony rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego wywaru z zupy, dodać do zupy, zamieszać do uzyskania klarownej konsystencji. Zdjąć zupę z ognia.
Komentarze