Zupa kalafiorowa

5 (142 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jesienna, lekka zupa. Propozycja dla zabieganych gdyż robi się ją szybko i łatwo. do jej wykonania nie trzeba dużo składników. Dzięki dodatkowi sera nie potrzeba jej już zabielać śmietanką a ziemniak sprawia że nie dodajemy już mąki do zagęszczenia.Świetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 szklanek wody

    1 duży kalafior

    1 ziemniak

    50 g topionego serka o smaku śmietankowym

    sól

    biały pieprz

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić obrany i pokrojony w kostkę ziemniak i podzielony na mniejsze różyczki kalafior. Gotować do miękkości. Dodać pokrojony serek topiony, doprawić solą i pieprzem, chwilę podgrzewać. Zmiksować blenderem na gładki krem. Wierzch posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami z bułki lub z groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować