Zupa kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rewelacyjna zupa kalafiorowa .Polecam bloga http://ononaikuchnia.blogspot.com/

  • 60 min

Składniki:

  • Na garnek 4l
    1. Porcja rosołowa
    2. 1 marchew
    3. 1 mały korzeń z pietruszki
    4. 1,5 kostki rosołowej
    5. 2 łyżki maggi
    6. 1 łyżka jarzynki
    7. 1 łyżeczka soli
    8. Pieprz świeżo mielony (około łyżki)
    9. Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
    10. 3 ziemniaki
    11. 1 kalafior
    12. ¾ szklanki śmietany
    13. Garść posiekanej zieleniny
    14. 1 łyżeczka majeranku

Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy dokładnie umytą porcję rosołową, pietruszkę i marchew, zalewamy ¾ wody i gotujemy pod przykryciem około 35 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (ja, je gotuję w osobnym garnku z łyżeczką soli przez około 25 minut). Gdy porcja jest ugotowana wyciągamy ją z garnka wraz z warzywami, wywar przyprawiamy rosołkami, jarzynką, maggi, pieprzem oraz dodajemy różyczki z kalafiora. Gotujemy to aż kalafior zmięknie (około 20/30 minut) gdy tak się stanie dorzucamy ugotowane ziemniaki dolewamy śmietanę (najlepiej wlać troszkę gorącej zupy go garnuszka, do tego dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, następnie wlać do zupy)oraz doprawiamy majerankiem i zieleniną.

Porady

Kalafior sprawdza się świeży jak i mrożony

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy