Zupa justyńska z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzany na patelni olej wrzuć kawałki białej sojowiny (ewentualnie pokrojone w duże kawałki tofu) usmaż na złoty kolor i przełóż do garnka.
Na patelnie na ten sam olej wrzuć grzyby (jeżeli z puszki to wcześniej je dokładnie odsącz i osusz, bo inaczej olej "eksploduje" z patelni), smaż ok. 3 minut i dodaj startą marchew i przyprawy, po kolejnych kilku minutach przełóż do garnka.
2.Dodaj imbir, cebule, czosnek i kaszę jaglaną.
Zalej 1,5 do 2 l zimnej wody\
Dodaj jedną-dwie łyżki sosu sojowego lub tamari i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia.
Gotuj do miękkości kaszy.
3.Zamiast jaglanej można dać-kaszę gryczaną paloną lub białą , ryż a nawet ziemniaki.
Kurki też można zastąpić innymi grzybami
Jeżeli ktoś lubi spicy & hot może dodać świeżą paprykę chili.
Komentarze