Zupa jarzynowa z quinoa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka zupa pełna warzyw z dodatkiem kaszy quinoa jest sycąca jak również dostarcza dużo błonnika i białka. Polecam dla osób na diecie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka brokuły
    1/2 główki kalafiora
    1 marchewka
    1 pietruszka - korzeń
    1 biała część pora
    2 łodygi selera
    1 ziemniak
    1 łyżka masła
    2/3 szklanki quinoa
    Sól, pieprz do smaku
    pęczek natki pietruszki
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i jeśli potrzeba obrać, pokroić na mniejsze części, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce i grubych oczkach. Warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby wody było ok 2 cm ponad powierzchnię warzyw, można lekko posolić. Gotować aż warzywa będą półmiękkie. Dodać quinoa i gotować aż będzie miękka. Dodać masło oraz posiekany koperek i pietruszkę. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Jeśli chcemy podkreślić smak zupy możemy dodać np. Liść laurowy czy kilka ziarenek ziela angielskiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez laktozy Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować