Zupa jarzynowa z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka zalać woda i obgotować. Jarzyny pokroić w kostkę (marchewkę zetrzeć na tarku o grubych oczkach).Kalafior podzielić na mniejsze części. Jarzyny włożyć do wywaru i gotować do miękkości, posolić.
2.Cebulkę pokroić w kostkę lekko poddusić na tłuszczu, przestudzić.
3.Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz. Dokładnie wyrobić na gładką masę, formować małe pulpeciki.Wrzucać pojedynczo do zupy, gotować ok 10-15 minut.
4.Śmietankę rozprowadzić z 2 łyżkami wywaru i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą. Posypać natką pietruszki i koperkiem.
Komentarze