ZUPA JARZYNOWA Z PULPETAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pożywna i sycąca zupa z delikatnymi pulpetami.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kury
    2 marchewki
    łodyga selera naciowego
    korzeń pietruszki
    kawałek pora (biała część)
    4-5 różyczek kalafiora
    10 dag fasolki szparagowej
    2 ziemniaki
    1/2 szklanki śmietanki
    pieprz, sól, vegeta
    natka pietruszki, koperek
    ok. 3 l wody

    Pulpety:
    ok. 30 dag mięsa mielonego (indyczego lub z kury)
    2 - 3 łyżki bułki tartej
    1/2 cebuli
    1 jajko
    sól, pieprz
    tłuszcz

Zupa jarzynowa z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka zalać woda i obgotować. Jarzyny pokroić w kostkę (marchewkę zetrzeć na tarku o grubych oczkach).Kalafior podzielić na mniejsze części. Jarzyny włożyć do wywaru i gotować do miękkości, posolić.
  • 2. Cebulkę pokroić w kostkę lekko poddusić na tłuszczu, przestudzić.
  • 3. Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz. Dokładnie wyrobić na gładką masę, formować małe pulpeciki.Wrzucać pojedynczo do zupy, gotować ok 10-15 minut.
  • 4. Śmietankę rozprowadzić z 2 łyżkami wywaru i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą. Posypać natką pietruszki i koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy