Zupa jarzynowa z pęczakiem i śmietaną

0 (0 ocen)

Pyszna, pożywna zupa. W sam raz na obiad w chłodne dni.

Składniki:

  • Porcja rosołowa z indyka
    ok.200 g mieszanki warzyw
    ( groszek, fasolka, kalafior, brukselka, bub, brokuł)
    2 ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 szalotka
    1/2 szkl kaszy pęczak
    100 ml śmietany
    liść laurowy
    ziele angielskie
    majeranek
    pieprz
    sól
    koper

Zupa jarzynowa z pęczakiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję zalać 1.5 l wody dodać ziele angielskie, liść laurowy i ugotować na wolnym ogniu. Mięso wyjąć, oddzielić od kości a wywar przecedzić.
  • 2. Do wywaru dodać pokrojone: ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Dodać kaszę, majeranek, sól i pieprz do smaku.
  • 3. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać resztę warzyw i gotować do miękkości. U mnie były własne mrożone, ale może być mieszanka warzyw ze sklepu. Jeżeli lubimy mniej gęstą zupę, można dodać więcej wody.
  • 4. Śmietanę wymieszać z nie wielką ilością zupy i wlać do reszty. Zagotować i przed podaniem posypać świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy