6 SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
1 MARCHEW
MAŁY KAWAŁEK PORA
2 MAŁE PIETRUSZKI
KAWAŁEK SELERA
PÓŁ ŚREDNIEJ WIELKOŚCI KALAREPY
1 LISTEK LAUROWY
1 ŚREDNI ZIEMNIAK
10 DAG MAKARONU NITKI
przyprawa uniwersalna
SŁODKA ŚMIETANKA 12%
KILKA LISTKÓW MAGII LUB NATKI PIETRUSZKI
Zupa jarzynowa z kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy lotki, wkładamy do garnka, wlewamy 2,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny. Marchew, pietruszkę, seler oraz kalarepę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaka kroimy w małą kostkę, pora kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wraz z listkiem laurowym dodajemy do wywaru, doprawiamy 2 łyżkami przyprawa uniwersalna i kostką bulionową. Gotujemy około 20 minut, po tym czasie dodajemy ziemniaka, gotujemy 10 minut,nastepnie dodajemy makaron i drobno posiekane listki magii lub natki pietruszki. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Zupę zestawiamy z kuchenki i zabielamy śmietanką.
SMACZNEGO:-)
Komentarze