Zupa jarzynowa z dynią i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę myję w ciepłej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia zagotowuję fasolę w wodzie, w której się moczyła, w garnku bez przykrycia, a następnie odlewam wodę. Do fasoli wlewam tym razem gorącą wodę, zagotowuję i gotuję pod przykryciem do miękkości.
2.W rondlu z grubym dnem rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaję pokrojoną marchewkę i smażę pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodaję pokrojony w kostkę seler, a po chwili dynię również pokrojoną. Na końcu, gdy wszystkie warzywa będą niemal miękkie, dodaję cukinię pokrojoną w kostkę.
3.Do garnka wlewam bulion i dodaję wcześniej ugotowaną fasolę. Zagotowuję, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam garnek z ognia i dodaję świeży cząber do smaku.
Komentarze