Zupa jarzynowa z dynią i fasolą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jesienna zupa jarzynowa z dynią, fasolą i cukinią. Najczęściej zupę z dyni robię w postaci kremu, tym razem zrobiłam inaczej.

  • 15 min

Składniki:

  • dynia obrana i bez nasion 400 g
    cukinia bez gniazda nasiennego 400 g
    fasola biała 1 szk.
    marchew 1 szt.
    seler 1 plaster
    cebula 1 szt.
    czosnek 4 ząbki
    cząber świeży do smaku
    oliwa z oliwek 2 łyżki
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    bulion 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z dynią i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa jarzynowa z dynią i fasolą 1. Fasolę myję w ciepłej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia zagotowuję fasolę w wodzie, w której się moczyła, w garnku bez przykrycia, a następnie odlewam wodę. Do fasoli wlewam tym razem gorącą wodę, zagotowuję i gotuję pod przykryciem do miękkości.
  • 2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaję pokrojoną marchewkę i smażę pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodaję pokrojony w kostkę seler, a po chwili dynię również pokrojoną. Na końcu, gdy wszystkie warzywa będą niemal miękkie, dodaję cukinię pokrojoną w kostkę.
  • 3. Do garnka wlewam bulion i dodaję wcześniej ugotowaną fasolę. Zagotowuję, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam garnek z ognia i dodaję świeży cząber do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Dynia Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować