Zupa jarzynowa z pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

zupa z cyklu "porządki w spiżarce" :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    1 por, pokrojony
    1 marchew, starta
    250 g obranej dyni, pokrojonej
    250 g pieczarek, w plasterkach
    2 średnie ziemniaki, pokrojone
    2 litry bulionu warzywnego
    200 g kaszy pęczak
    1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    500 g jarmużu, posiekanego
    2 dymki
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    4 porcje

Zupa jarzynowa z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać por i marchew i dusić przez 10 minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać dynię, grzyby, ziemniaki, kaszę, bulion i pieprz i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 45-50 minut, aż pęczak zmięknie.

    Dodać sos sojowy i jarmuż i gotować jeszcze przez 10 minut, aż jarmuż zmięknie. Podawać natychmiast z odrobiną dymki i skropione olejem sezamowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy