Zupa jarzynowa

0 (0 ocen)

Szybki i smaczny obiad.

Składniki:

  • - 1/2 kg żeberek
    - 2 średniej wielkości marchewki
    - 1/4 selera
    - 1 pietruszka
    - 2 ziemniaki
    - ok. 15 zielonych fasolek szparagowych
    - ok. 6 różyczek kalafiora
    - 1 cebula
    - 6 brukselek
    - liść laurowy
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1/2 szklanki śmietany 18%
    - sól
    - pieprz
    - kostka rozołowa

Zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody z rozpuszczoną kostką rosołową oraz liściem laurowym.Gotujemy przez ok 1 godzinę.
  • 2. Warzywa myjemy, obieramy, pokroimy w kostkę. (Kalafior dzielimy na różyczki, brukselkę tylko myjemy, natomiast fasolkę szparagową myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałki).
  • 3. Wszystkie warzywa wrzucamy do wywaru z mięsa. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw.
  • 4. Śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Porady

Gotową zupę podajemy ze świeżą natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy