Zupa gyros

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem mężatką, mam 7-letnią córeczkę, w marcu urodzę drugie dziecko. Lubię testować nowe przepisy, a sprawdzone przekazuję znajomym.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
    1 cebula
    1 op. przyprawy do gyrosa
    po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
    1 puszka kukurydzy
    1/2 butelki sosu chili
    1/2 butelki sosu cygańskiego
    1/2 l śmietany 30-proc.
    1 op. zupy cebulowej
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sos chili

Zupa gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa gyros 1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, cebulę również i razem smażymy na rozgrzanej oliwie, aż mięso będzie miękkie. Wsypujemy przyprawę do
    gyrosa, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
  • 2. Papryki myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.
  • 3. Miękkie mięso i paprykę przekładamy do garnka. Dodajemy osączoną kukurydzę, sos chili, cygański i śmietanę. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
  • 4. Zupę cebulową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy do garnka z zupą mięsną, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.

Porady

● Do zupy można również dodać kilka plasterków kiełbasy, np. podwędzanej. ● Zupę można także doprawić do smaku dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować