Zupa gyros

  • wyświetlono: 29036 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 0

Jestem mężatką, mam 7-letnią córeczkę, w marcu urodzę drugie dziecko. Lubię testować nowe przepisy, a sprawdzone przekazuję znajomym.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Marzena Plaskota, Skierniewice

Składniki

1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
1 cebula
1 op. przyprawy do gyrosa
po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
1 puszka kukurydzy
1/2 butelki sosu chili
1/2 butelki sosu cygańskiego
1/2 l śmietany 30-proc.
1 op. zupy cebulowej
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa gyros

  • Zupa gyros1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, cebulę również i razem smażymy na rozgrzanej oliwie, aż mięso będzie miękkie. Wsypujemy przyprawę do
    gyrosa, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
  • 2. Papryki myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.
  • 3. Miękkie mięso i paprykę przekładamy do garnka. Dodajemy osączoną kukurydzę, sos chili, cygański i śmietanę. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
  • 4. Zupę cebulową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy do garnka z zupą mięsną, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.

Porady

● Do zupy można również dodać kilka plasterków kiełbasy, np. podwędzanej.

● Zupę można także doprawić do smaku dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakimięso wołowesos chili

Komentarze

Podobne przepisy

gulaszowa

Dodane przez: klaudia0318

Zupa gulaszowa

Na rozgrzanie w te jesienne chłodne...

Zupa grzybowa

Dodane przez: dusiowa

Tradycyjna zupa grzybowa

Najlepsza jesienna zupa

zupa jagodowa

Dodane przez: Kasia84

Zupa jagodowa

Kremowa zupa jagodowa jest dobrym...

Zupa musztardowa

Dodane przez: dagita

Zupa musztardowa

Szybka w przygotowaniu, syta i...

Zupa boczniakowa

Dodane przez: Zuzanka35

Zupa boczniakowa

Moi Rodzice sami hodują boczniaki....

krem z kurek

Dodane przez: ilka

Zupa krem z kurek

Pyszna gęsta zupa z kurek i ziemniaków.