REKLAMA

Zupa gulaszowa z klopsikami i fasolą

wyświetlono: 156 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Rozgrzewającą zupa gulaszowa na bazie ostrej pasty paprykowej. Do zupy dodałam to co miałam, dynię, cukinię, patisona, fasolkę świeżą i fioletową ziarna. Do tego delikatne klopsiki z kurczaka i wyszła pyszna sycąca, zupa.

opublikowany: 21.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 38 min
  • Łatwy

Składniki:

  • klopsiki:

    1 pierś z kurczaka

    1 cebula mała

    1 ząbek czosnku

    sól, pieprz

    1/2 łyżeczki majeranku

    przyprawa do kurczaka

    4 łyżki mąki migdałowej

    2 łyżki natki pietruszki posiekane

    1 jajko



    zupa gulaszowa:

    1 cukinia mała

    1/2 dynia hokkaido małej

    1 patison

    1 cebula

    1 kawałek selera korzeń plaster

    1/2 por biała część

    1 szklanka fasoli fioletowej

    2 łyżki pasty paprykowej ostrej

    500 ml przecieru pomidorowego

    2 marchewki

    1 garść świeżej fasolki szparagowej zielonej

    sól, pieprz

    1/2 łyżeczki papryki wędzonej

    1/2 łyżeczki papryki słodkiej

    1/3 łyżeczki kurkumy

    olej rzepakowy

    1 ząbek czosnku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Fasola:

    Fasolę użyłam świeżą bo taką miałam, i nie musiałam jej moczyć przed gotowaniem. Gotowałam ją osobno w garnku do miękkości, potem odlałam wodę przed dodaniem do zupy. Jeżeli macie fasolę suchą należy ją namoczyć w zimnej wodzie na noc, i na drugi dzień gotować do miękkości.
  • 2. Zupa:

    Cebulę, czosnek, por kroję drobno i przesmażam na oleju . Marchew kroję w talarki, seler w kostkę, patisona, dynię i cukinię też. Do cebuli dodaję marchew, seler, przesmażam, potem dodaję dynię, fasolkę szparagową, patisona, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pastę paprykową, sól, pieprz, papryki, kurkumę, około 400 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą lekko miękkie. Na końcu dodaję cukinię. Jak zupa zagotuję się wkładam do niej klopsiki na wierzch , przykrywam pokrywką i gotuję jeszcze około 10 minut. Na końcu dodaję fasolę ugotowaną, natkę pietruszki i mieszam.
  • 3. Klopsiki:

    Pierś z kurczaka, cebulę obraną i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję dwie łyżki mąki migdałowej. Pozostałą mąkę zostawiam do obtoczenia. Dodaję natkę, majeranek, przyprawę do kurczaka. Mięso dokładnie wyrabiam formuję małe kulki, które obtaczam w mące migdałowej.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Zupa gulaszowa z fasolą

Pyszna, pełnowartościowa i pożywna

kategoria: Zupy opublikowany: 31.03.2014 | wyświetlono: 4075 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marcia66

Zupa gulaszowa z fasolą

Sycąca zupa z mielonym mięsem, bardzo pikantna.

kategoria: Zupy zupa gulaszowa opublikowany: 20.12.2014 | wyświetlono: 731 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE